Desavanja

Večeras u SKC-u Jack Of Heart i Magnetix

marinamet | 24 Novembar, 2008 12:11

Francuski garaž bendovi Jack Of Heart (Paris) i Magnetix (Bordeaux) sviraju u beogradskom SKC-u u večeras, sa početkom u 22 časa. Karte možete kupiti na blagajni SKC-a. Organizator koncerta je Bad Music For Bad People.

Francuska je, ma koliko se to možda nekome činilo preteranim, oduvek prednjačila u odnosu na druge evropske zemlje vanengleskog govornog područja svojom garažnom scenom.

Osim što se tokom 60-tih i 70-tih pojavio mali milion sasvim solidnih bendova, u Francuskoj je bilo i sedište jedne od najproduktivnijih garažnih izdavačkih kuća – NEW ROSE – koja je licencirala, ali i objavljivala ploče bendova poput Lyres, Gun Club, Tav Falco's Panther Burns, Arthur Lee & Love, Sonics, Saints, Stooges, pored mnogo drugih.

Danas je Francuska obavezna, često i jedina ili jedna od dve zapadnoevropske države (uz Španiju) po kojoj pod obavezno krstare svi znani i (još uvek) neznani garažni bendovi Amerike, Australije i ostatka Sveta gde se ovaj žanr zapatio. Otuda i ne treba da začuđujuće izgleda što se po tamošnjim gradovima pojavio zadivljujući broj bendova sličnog usmerenja koji poznavanjem materije i kvalitetom ne zaostaju umnogome za američkim kolegama. Jack Of Heart iz Pariza i Magnetix iz Bordoa pripadaju samom vrhu tamošnje, ali i evropske scene.

Jack Of Heart postoje tek par godina, ali je rokenrol istorija članova grupe podugačka i pored toga što se radi o relativno mladim ljudima izmedju 20 i 30+ godina. Pevač benda, Piero Ilov predvodio je The Fatals i sarađivao sa sjajnim kanadskim garažerima Demon's Claws, a Benji, gitarista, paralelno svira i u Creetins, i u bostonskim Turpentine Brothers. Za razliku od pomenutih grupa čiji su (bili) članovi, Piero i Benji, Jack Of Heart zvuk je znatno smireniji, na momente vrlo psihodeličan i ni najmanje agresivan. Velvet Underground i prva 2 albuma Pink Floyd začinjeni obrascima iz garage-psych ere 60-tih. Čak je i produkcija pročišćena, da zadovolji potrebe nove, pomalo melanholične poetike. Inače, bend je nedavno održao preko 20 koncerata po SAD, što je veliki uspeh za jedan evropski sastav, ako, naravno, ne računamo Ostrvo. Uživo, Jack Of Heart donekle podsećaju na Black Lips, novu američku garažnu atrakciju koja je pre par godina eksplodirala i u Evropi, a to govori da su žive verzije pesama znatno energičnije što obećava dobru zabavu. Uostalom, Jack Of Heart su početkom godine nastupili u beogradskom SKC-u u paru sa američkim Tunnel Of Love i nesumnjivo ostavili dobar utisak na beogradsku publiku.

S druge strane, muško ženski duo Magnetix kreće se lo-fi smernicama, od pojave White Stripes popularnijim nego ikada ranije. Fuzirana, glasna gitara, trash zvuk i primitivni set bubnjeva uz obavezno podvriskivanje 'yeah!!' i 'come on!!'. Zarazni ritam, dobra ženska za bubnjevima i zgodan baja na gitari/vokalu očito su recept koji retko kad može da omane. Ako se tome doda da su im pesme poletne i na momente dijabolične, onda je jasno da se radi o sasvim dobrom bendu za neki mali, zadimljeni klub i nekoliko piva više nego što je dovoljno za pripito stanje.

Willard Grant Conspiracy ponovo u Beogradu

marinamet | 24 Novembar, 2008 11:56

Poznati američki alternativni sastav "Willard Grant Conspiracy" nastupiće ponovo u Beogradu 4. decembra od 21 čas u Studentskom kulturnom centru, a organizator događaja je "Popdepresija". Kako organizator navodi, sastav "Willard Grant Conspiracy" u Beograd dolazi po treći put po želji vođe sastava Roberta Fišera. "Willard Grant Conspiracy" su prvi put u Beogradu svirali u Domu omladine u proleće 2004. godine, a Robert Fišer je, na istom mestu, u pratnji kontrabasiste, održao akustični koncert u decembru 2006.

Ovoga puta, pored Fišera i njegovog benda, kao specijalni gost na koncertu, pojaviće se kultni italijanski kantautor Čezare Bazile, koji je početkom 2008. objavio odličan album "Storia Di Caino" u produkciji Roberta Periša (Pi Džej Harvi, Giant Sand, Eels...).

Karte za koncert su u pretpodaji na blagajni SKC-a od 17. novembra po ceni od 800 dinara.

Za nesto manje od dve decenije postojanja "Willard Grant Conspiracy" prešli su put od potpunog andergraunda do ulaska u TOP10 godišnjih lista prestižnih muzičkih magazina (kao što je to bilo u slučaju albuma "Regard The End" koji je dospeo na 4. mesto na listi časopisa "UNCUT" za 2003. godinu).

Jedina konstanta u grupi tokom svih ovih godina je Robert Fišer, lider benda, tekstopisac, kompozitor i pevač.

Pesme "Willard Grant Conspiracy" muzička kritika uglavnom svrstava u perjanice amerikane i alt-kantri muzičkog pravca. Fišer se u svojim pesmama uglavnom bavi pitanjima života i smrti, radosti i tuge, nade i očaja. Muzika koju "Willardi" stvaraju je jednostavna, iskrena i puna života.

Najnoviji album ovoga sastava "Pilgrim Road", jedan je od najupečatljivijih amerikana albuma u 2008.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb